Menu
Object 33


Genoeg - ruimte 2010


LUXURIA99


The wind took my hair while he was looking at me


 

Theo Sanders op IJsland 4

Atelier IJsland

De eerste dag in Landmannalaugar

De tent heeft het natuurgeweld van de afgelopen nacht goed doorstaan, want het is buiten als een beest te keer gegaan; storm en regen. Ik ben er wel een paar keer door wakker geworden, maar heb voor het overige uitstekend geslapen.

Vroeg op pad om in ieder geval geschikte locaties te vinden voor mijn werk. Of ik er aan het werk kan is zeer twijfelachtig, omdat de weersomstandigheden ronduit slecht zijn. Ik vind vrij snel een paar mooie plekken ten Noordwesten van Landmannalaugar, die ook goed verkend kunnen worden, omdat het op dat moment nauwelijks regent. Twee kleine vulkaankraters en een gebied met zwart lavagruis en kleine explosiekraters. De twee kraters beklim ik, de ene ligt vlak langs de weg, de andere is ongeveer 20 minuten lopen en dat is de mooiste en heel geschikt voor wat ik wil.

benzinestation.jpgOmdat ik ondertussen redelijk in de buurt van het enige tankstation in wijde omgeving, bij Hrauneyjar, ben en het nog steeds stormt waardoor ik niets kan doen, besluit ik hier naar toe te gaan om de tank in ieder geval vol te gooien, zodat ik de rest van de week geen brandstofproblemen meer kan krijgen.

Op de terugweg vind ik een redelijk beschut plekje met zwarte lavagrond. Hier kan ik wat eerste probeersels doen met mijn wegwerpservies. Het valt niet mee. Als je even niet oplet vliegt er weer een bordje of kommetje uit je handen en kun je er weer achteraan om het terug te halen. Ik mag mijn motto per slot van rekening niet verkwanselen. Na wat oefenen gaat het beter en mijn idee om de spullen met spijkers in de grond te verankeren werkt goed. De kommetjes met een steentje erin blijven ook goed staan. Ik maak er wat foto’s van en constateer dat het idee werkt, van een compositie is nog geen sprake maar dat was ook niet de bedoeling. Veel meer kan ik hier op dit moment niet doen zolang er geen verbetering in het weer komt en daar ziet het op dit moment niet naar uit. Ik ga terug naar Landmannalaugar. Eerst de auto ordenen zodat ik mijn spullen weer kan vinden. Het probleem met de allesbrander lost zich hierbij ook op, want ik vind een onderdeel in de auto dat tijdens de rit gisteren los getrild is.

mooilandschap1.jpgRond het middaguur is het droog maar het stormt nog steeds. Onder het mom van je moet in IJsland dingen doen als het kan besluit ik om een warme maaltijd te maken. Mijn allesbrander doet het tenslotte weer en je weet niet of het vanavond lukt om bij redelijke weersomstandigheden een warme maaltijd te maken. Er zijn wel wat overdekte banken en tafels bij de hut van Landmannalaugar waar je een maaltijd kan maken, maar die zijn meestal bezet.

Na de lunch vertrek ik in de westelijke richting om het terrein nog wat te verkennen en doe ik nog wat proefjes met het wegwerpservies, wat een bevredigend resultaat oplevert. Nu nog een verbetering van het weer. Daar gaat het ondertussen alleen maar slechter mee. De storm ontwikkelt zich ongeveer tot orkaankracht en ik zie onderweg ook dat er zandstormen ontstaan. Het is hier tenslotte een woestijnlandschap. In de loop van de middag komt de regen met bakken tegelijk uit de lucht. Het weer verandert de rest van de dag niet meer. Het is maar goed dat ik eerder op de dag warm eten gemaakt heb, want dat is vanavond volstrekt onmogelijk.

De nacht verloopt erg onrustig want de storm wordt alleen maar heftiger en heeft ondertussen orkaankracht gekregen en er beginnen overal tenten te bezwijken onder dit geweld. Ik hoor vanuit mijn tent veel geflapper van tentdoek en mensen die verwoed pogingen doen om hun tent te redden van de ondergang. Ondanks het feit dat je het gevoel hebt dat jouw tent er goed bij staat, lig je toch niet rustig in je onderkomen. Toch maar even kijken midden in de nacht. Er blijkt met mijn tent niets aan de hand. Hij is me indertijd verkocht als stormvast en dat blijkt nu dus ook het geval te zijn. Er zijn schijnbaar ook verkopers die niet zomaar wat kletsen, maar weten waar ze het over hebben. Ik besluit verder te slapen en me niet meer druk te maken om wat er rond mij gebeurt.

favorietekrater.jpg

explosiekratertje.jpgeerstekommeninlandschap.jpgeerstekommeninlandschapb.jpg