Menu
Meermin


Mermaid - achterkant


BinnensteBuiten


Life goes on


 

Theo Sanders op IJsland 3

Naar Landmannalaugar, mijn basiskamp

Ik word om een uur of zeven wakker en besluit meteen op te staan want ik heb nog een hoop te doen in Reykjavik voor ik weg kan en het weer ziet er redelijk uit. Ik ga wat te eten halen in een 24 uurs-shop in de buurt. Wel handig dit soort winkels die je ondertussen overal in Reykjavik hebt.

image3-1.jpgDaarna douchen in het zwembad dat pal naast de camping ligt. Het douchen is hier veel comfortabeler dan op de camping. Je moet alleen niet bang zijn om je in je nakie tussen allemaal vreemde mensen te moeten wassen want dat is in IJsland in alle zwembaden verplicht. Er hangen in de zwembaden overal tekeningen waarop aangegeven staat welke delen van het lichaam je in ieder geval moet wassen voordat je mag gaan zwemmen. Na een lekker bad ga ik terug naar de camping om mijn boeltje in te pakken.

Om half negen op weg naar de firma Dreifing waarmee ik e-mail contact heb gehad over het wegwerpservies. Zij hebben me beloofd de spullen die ik nodig heb voor me klaar te zetten. Als ik daar aankom blijkt er niets geregeld te zijn en de spullen hebben ze ook niet op voorraad. De man die alles toegezegd heeft, is niet aanwezig. De mevrouw van Dreifing die me te woord staat verwijst me door naar een bedrijf in Hafnafjördur, een voorstad van Reykjavik die dit soort spullen moet hebben. Hier kan ik inderdaad het soort artikelen kopen dat ik nodig heb. Al met al levert dit ongeveer een uur vertraging op.

In Hafnafjördur bezoek ik nog een bouwmarkt voor wat spullen en vervolgens ga ik weer terug naar Reykjavik om in het Kringlan, een heel mooi winkelcentrum, mijn overige inkopen te doen. Hier koop ik alles wat ik tijdens mijn verblijf in IJsland nodig heb. Als ik eenmaal in het binnenland ben kan ik namelijk niets meer krijgen. Vervolgens nog even langs de uitgever van kaarten om een paar detailkaarten te kopen. Deze blijken uitverkocht en in herdruk. Jammer maar geen onoverkomelijke ramp.

Om een uur of 1 kan ik eindelijk op weg richting Landmannalaugar, ongeveer drie uur rijden vanuit Reykjavik. In Selfoss, een plaats op ongeveer 60 km van Reykjavik, koop ik nog wat laatste dingen en drink ik een kop koffie. De laatste mogelijkheid waar dit soort dingen nog kunnen. Naarmate de reis vordert, wordt de weg geleidelijk slechter. Eerst wordt het een gravelroad, daarna een onverhard track vol kuilen en tenslotte moeten er een paar riviertjes gepasseerd worden die niet overbrugd zijn. image3-3.jpgOnderweg bel ik Cathja nog als ik merk dat ik buiten bereik van het GSM netwerk kom. Het is me namelijk niet helemaal duidelijk waar er wel en waar er geen bereik is.

In Landmannalaugar aangekomen kan ik nog net voor de regen mijn tent opzetten. Het is vanavond niet meer droog geworden. Landmannalaugar voelt vertrouwd aan en er is niet zoveel veranderd na de laatste keer dat ik er was. Het is er alleen veel drukker geworden. Bij Landmannalaugar is een camping ( niet te vergelijken met wat wij onder camping verstaan in Nederland), een hut en een warme bron waar in gezwommen kan worden. Het ligt in een rivierbedding, is omgeven door kleurrijk reoliet gebergte en is het startpunt van een meerdaagse trektocht door de bergen naar de kust. Deze tocht heb ik zelf een aantal jaren geleden met mijn broer Evert gelopen.

Ondertussen kan ik in de auto niets meer vinden, alles is er maar ingestouwd en de boel is niet geordend nadat ik alle spullen bij elkaar verzameld had. In Reykjavik was het weer goed en ik dacht dat kan later wel. Nu in de regen gaat het niet meer en ik ben dus weer in de val gelopen. In IJsland moet je namelijk dingen altijd doen als het kan. Uitstellen is hier altijd gevaarlijk omdat de omstandigheden nogal veranderlijk zijn en er dan ineens van alles niet meer kan. Tot overmaat van ramp doet mijn allesbrander het niet goed. Dit terwijl ik hem thuis nog getest had en toen deed hij het prima. Dus wordt het avondmaal toast, crackers en een salade, want ik heb er geen zin in om in de stromende regen en bij een opkomende storm uit te zoeken wat er aan de hand is met dat ding. Dat zien we morgen wel weer.

image3-2.jpgimage3-4.jpgimage3-5.jpg