Menu
heen en terug (hinne en wer werrom ))


remains#11 ceramics


Tulp


The Evening Before


 

Weblog 1 van Theo Sanders op IJsland

Weblog 1 Theo Sanders

Atelier IJsland

In de zomer van 2009 verplaats ik mijn atelier van Utrecht naar het binnenland van IJsland. De locatie waar ik van plan ben neer te strijken is in de omgeving van Landmannalaugar, een vrij populaire locatie in het zuidelijke deel van het IJslandse binnenland. Hier zijn diverse vulkaan-, explosie- en pseudokraters te vinden waarvan ik er één wil gebruiken om een installatie met wegwerpservies te maken. Daarnaast heb ik in mijn atelier in Utrecht een aantal attributen gemaakt waarmee ik installaties wil creëren waarbij het gevoel voor dimensies verdwijnt. Dit wordt mogelijk als je geen referentiekader hebt.

De omgeving van Landmannalaugar heeft dat niet omdat het een woestijn is en er dus vrijwel geen herkenbare objecten zoals bomen en huizen staan, waaraan je een gevoel voor maatvoering kunt ontlenen. Omdat ik deze keer met het vliegtuig naar IJsland ga, kan ik maar 30 kg bagage meenemen waardoor het onmogelijk is om grote objecten mee te slepen. Ik ben dus gedwongen om kleine basic dingen mee te nemen voor mijn installaties. Toch wil ik proberen de installaties een monumentale uitstraling mee te geven; een uitdaging. De installaties die ik in de natuur maak, zijn altijd van zeer tijdelijke aard en foto’s vormen het enige wat overblijft.

Mijn motto is: Gebruikt de aarde maar laat hem ongeschonden achter. Vanuit dit motto breng ik bij voorkeur strak vormgegeven objecten met felle kleuren naar de ongerepte natuur om er daar iets te mee te gaan doen. Zo ontstaat er aan de ene kant een enorm contrast, terwijl er aan de andere kant toch ook weer een harmonieus beeld ontstaat. Ik leg mijn composities door middel van foto’s vast. Vervolgens ruim ik de boel weer netjes op om de natuur ongeschonden achter te laten. Vanaf 15 augustus 2009 zal ik om de dag een blog sturen, zodat mijn activiteiten in atelier IJsland te volgen zijn. Hieronder alvast wat foto’s van de omgeving waar ik een locatie voor mijn atelier ga zoeken.

image1.jpgimage2.jpgimage3.jpg