Menu

De jury van de Stichting Wilhelmina-ring heeft de landelijke prijs voor beeldhouwkunst dit jaar toegekend aan de Eindhovense kunstenaar John Körmeling voor zijn hele oeuvre. De prijs bestaat uit drie onderdelen:

  • een geldprijs van € 7500
  • een speciaal voor de prijswinnaar ontworpen ring; deze keer gemaakt door Dinie Besems
  • een opdracht van de gemeente Apeldoorn een beeld te vervaardigen, dat geplaatst wordt in het Sprengenpark in Apeldoorn.

John Körmeling heeft architectuur gestudeerd aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Architectuur is voor hem een combinatie van bouwkunst,  stendenbouwkunde en beeldende kunst. Werk van hem is gerealiseerd in de openbare ruimte, maar was ook te zien op belangrijke tentoonstellingen: het Van Abbemuseum (1999), Museum De Pont (1998) en in het buitenland: Toronto (2004), Moskou (2007).

 

De Wilhelmina-ring is een oeuvreprijs die om de twee jaar wordt toegekend aan een vooraanstaande Nederlandse beeldhouwer. In 1998 is deze prijs in het leven geroepen door de Stichting Wilhelmina-ring om de belangstelling voor de Nederlandse beeldhouwkunst te stimuleren. Een onafhankelijke jury van deskundigen oordeelt over de toekenning. De jury 2009 bestaat uit: Anne Berk (kunstrecensent), Marijke de Goey (beeldhouwer), Bert van Loo (voorzitter Nederlandse Kring van Beeldhouwers), Hans Meijs (conservator van de Achmea kunstcollectie en jury-voorzitter) en Marie Jeanne de Rooy (curator Den Haag Sculpture 2002-2008).

 

De prijs wordt uitgereikt op maandag 31 augustus op Paleis Het Loo in Apeldoorn. De Wilhelmina-ring is eerder toegekend aan:

  • Joop Beljon (1998)
  • Joep van Lieshout (2000)
  • Jan van Munster (2002)
  • Carel Visser (2004)
  • Maria Roosen (2006)

Van deze vijf kunstenaars is een beeld geplaatst in het Apeldoornse Sprengenpark.

Stichting Wilhelminaring: http://www.wilhelminaring.nl/

John Körmeling: http://www.johnkormeling.nl/

Dinie Besems: http://www.diniebesems.nl/

Contactpersoon namens het bestuur van de Stichting Wilhelmina-ring: Karla de Boer-Gilberg, telefoon: 055 3555330