Menu

ben_guntenaar_-_foto_2009_-_100_dpi.jpgOp 8 mei 2009 is onze zeer gewaardeerde collega-beeldhouwer Ben Guntenaar overleden. Ben Guntenaar (Huizen, 1922) was prominent lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en maakte net als onze collega’s Kneulman en Tajiri deel uit van de Groep Amsterdam. Ben werkte aanvankelijk figuratief, maar zoals dat wel vaker gebeurt tijdens de zoektocht naar de essentie van het beeld, kwam ook hij uit bij de abstractie. Op het Muzenplein in Amsterdam-Zuid, op de hoek van de Churchilllaan en de Haringvlietstraat, staat een heel kenmerkend werk van Ben. Dat beeld “Verschuivingen” is geplaatst in de jaren zeventig ter gelegenheid van 700 jaar Amsterdam.

Het is een prachtig verstild, monumentaal sculptuur, heel accuraat neergezet, nauwkeurig in maatvoering en beweging. Voor zover ik weet gebruikte hij altijd een kalksteen die licht van kleur en open van structuur is, een steen met een broos uiterlijk. Hoe stoer sommige beelden van hem ook staan, ze blijven subtiel en zien er kwetsbaar uit. Ik ervaar dit als een heel zorgvuldig uitgebalanceerd beeldend spel in de ruimte.

Er zijn van Ben veel sculpturen geplaatst in de Nederlandse openbare ruimte en het zou aardig zijn die eens allemaal in beeld te brengen. Ben Guntenaar overleed op 87-jarige leeftijd. Hij woonde en werkte al enkele decennia in Frankrijk (Dordogne) en is daar ook overleden.

Wij wensen zijn vrouw Lies, familie en vrienden veel sterkte bij het verlies van deze voortreffelijke beeldhouwer met een heel ‘eigen gezicht’. Wij zullen hem missen.

Namens de Nederlandse Kring van Beeldhouwers

Bert van Loo - voorzitter