Menu
Onthulling Kringloop van erelid Piet Slegers

Erelid Piet Slegers ontving in 2011 de belangrijkste oeuvreprijs voor beeldhouwkunst: de Wilhelminaring. De prijs bestaat uit een oorkonde, een speciaal ontworpen ring en een opdracht voor een driedimensionaal werk in het Sprengenpark in Apeldoorn. Dit beeld werd op 28 juni 2013 onthuld, in het bijzijn van zijn zoons, die het werk vervaardigden. Het beeld werd onthuld door de burgemeester van Apeldoorn, dhr. J. Berends.

Piet Slegers werd in 1923 geboren en volgde zijn opleiding tot beeldhouwer aan de kunstacademie van Arnhem van 1941 tot 1944. Zijn eerste beelden als vrij kunstenaar maakte hij uit zandsteen: poëtische vrouwenfiguren in de traditie van beeldhouwers als Raedecker. Als vrij snel werd zijn werk abstracter, maar ook expressiever. Hoewel hij beelden heeft gemaakt met alle soorten materiaal – in klei, uit steen en in brons, zullen de meester mensen hem kennen van zijn latere werken in roestvrij staal.

In de jaren zeventig en tachtig ontstonden onder andere het monument voor Amerikaanse vliegeniers langs de A28 bij Zeist, het Zonnebaken aan de Gaasperplas en Ontmoetingsteken aan de N304 bij Ede. Alle drie opvallend grote werken, die dagelijks worden gezien door voorbijgangers en omwonenden.

Niet van staal, maar minstens zo bekend, is zijn Land Art project "Aardzee"uit 1982, dat te vinden is bij Zeewolde in de provincie Flevoland. Rode draad in het werk van Slegers is de zon. Alles wat hij in deze periode maakt reflecteert zonlicht, 's ochtends en 's avonds. Zelf zei hij het zo: "het gaat in mijn werk altijd om de inslag van het licht, om de weerkaatsing die overgaat op de aarde en zich verbindt met de aarde. Ja moet als beeldhouwer het licht begrijpen. Waar licht komt is karakter".

In september wordt de Wilhelminaring 2013 uitgereikt aan Hans van Houwelingen.

Foto's:

Onthulling door burgemeester J. Berends

Toespraak door burgemeester J. Berends

Boven: Beeld Kringloop met zonen Guido en Michel Slegers en Jan van IJzendoorn, coördinator bij plaatsing