Menu
20130302VrijwilligDagBaZDe NKvB is blij met haar vrijwilligers. Daarom heeft de NKvB  haar vrijwilligers getracteerd op een rondleiding door vriendenlid Jeroen Damen. Dat is altijd een unieke gebeurtenis, die deze keer plaatsvond op zaterdag 2 maart 2013 in Beelden aan Zee. In de hal van het museum kwamen Linda Asseper, Wietske Blokker, Els Korte, Hannie van der Made en Sylvia Schoonenberg samen, aangevuld door Corrie van de Vendel (oud-voorzitter NKvB) en Dick Simonis (interimsecretaris NKvB). De lopende expositie in Beelden aan Zee was Timeless van de Italianen Bertozzi & Casoni; een overvloedig, nee overdonderend, barok feest van gedetailleerde keramische werken in uiteenlopende formaten. 

Jeroen Damen is al vele jaren vriendenlid van de NKvB. Hij promoveerde op de Nederlandse Beeldhouwkunst. Onder de naam Mandarte (www.mandarte.nl) geeft hij kunstrondleidingen in binnen- en buitenland. Hij is een uitstekend kunstbeschouwer, bekend om zijn onconventionele benadering van beeldende kunst. Eigenlijk doen we hem met de term rondleidingen tekort. Jeroen stelt zich op als 'personal kunstcoach', als individueel kunstbegeleider en zo wordt ieder tentoonstellingsbezoek, iedere omarming van een kunstwerk, een unieke en bijzondere ervaring.

Tijdens een rondleiding neemt hij zijn gasten mee op een tocht langs kunstwerken. Perceptie en interpretatie van iedere gast staan centraal. Die visies en inzichten vormen de kern van de beschouwing, de discussie. 'Bij (beeldhouw)kunst kijken staat het werk centraal'. Jeroen gaat er vanuit dat de kunstenaar, de maker, zich bewust is van de beschouwer en zodoende een dialoog aangaat met die beschouwer. Door het werkstuk wordt de kijker zich bewust, ontstaat besef en inzicht. Die speciale Damen-benadering is ontspannen analytisch en brengt veel aspecten van een werk en van de beschouwer naar boven, legt de relatie tussen beschouwer en kunstwerk, legt de gelaagdheid bloot en laat het werk spreken via de beschouwingen van de gasten. Onze vrijwilligers kijken al uit naar de volgende 'Damen-rondleiding'.

20130302VrijwilligDagBaZ1