Menu
Object 90


'Waar de voeten staan....'


zonder titel 139


-


 

Symposium Rethinking Robert Smithson

Smithson's beroemde Land Art kunstwerk Broken Circle/Spiral Hill (Emmen, 1971), tot stand gekomen in het kader van de tentoonstelling Sonsbeek 71, fungeert als een case study van waaruit zich een aantal belangrijke thema’s ontvouwen, die nog steeds even actueel zijn in de hedendaagse kunst: 'Models of Spectatorship', 'Art and Ecology', 'Documentation', 'Museum, Media, Society' en 'The Cinematic'. Het boek Robert Smithson: Art in Continual Movement - een publicatie over de hedendaagse relevantie van het oeuvre van Robert Smithson (1938-1973) brengt voor het eerst een complete selectie archiefmateriaal samen - foto’s, filmopnamen, tekeningen, teksten en brieven - gerelateerd aan Broken Circle/Spiral Hill, verspreid over verschillende archieven in Nederland en de Verenigde Staten.

Het boek wordt gepresenteerd op 30 maart 2012 tijdens het symposium RETHINKING ROBERT SMITHSON

vrijdag 30 maart 2012, 10:00 - 17:00 uur
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Prinsessegracht 4, Den Haag
Toegangsprijs: Euro 15 (studenten Euro 7,50)

Gesprekstaal: Engels

In verschillende opzichten zijn de discussies over kunst uit de jaren zeventig ook in deze tijd actueel: de relatie tussen kunst en ecologie, de positie van de kunstenaar in een groeiende informatie- en mediamaatschappij en de crisis van het (neo)liberalisme. Aan de hand van twee thema’s die zijn gerelateerd aan Smithson's rijke oeuvre, 'Art and Ecology' en 'The Cinematic Condition', worden belangrijke vraagstukken in de kunstpraktijk van de jaren zeventig en nu onder de loep genomen door internationaal vooraanstaande theoretici en kunstenaars.

Voor het volledige programma en registratie: Alauda Publications

Organisatie Alauda Publications (Ingrid Commandeur) i.s.m. het Leids Universitair Instituut voor Culturele Disciplines (LUICD).
Partners Lectoraat Kunstenaarstheorieën en de Artistieke Praktijk, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK); Lectoraat Art & Public Space (LAPS), Gerrit Rietveld Academie.

Het boek is vanaf 15 maart 2012 verkrijgbaar in de boekwinkels dan wel online.

Websites: www.skor.nl  -  www.alaudapublications.nl