Menu
beeldrenzehettema.jpg

Renze Hettema, geboren 7 december 1927 in Leeuwarden en overleden in Amsterdam op 10 maart 2008.

(Het afgebeelde werk van Renze dateert uit 1968 en is getiteld 'Het verblijf in de schaduw'  (aluminiumbeton 110 x 170 x 80 cm)

Kort na de oorlog kwam Renze vanuit Friesland naar Amsterdam en studeerde aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten op de Stadhouderskade onder andere bij professor Esser. Eenmaal zelfstandig gevestigd als beeldhouwer, werkte Renze hartstochtelijk aan zijn eigen vrije werk in brons en steen en aan de vele opdrachten die hij uitvoerde. Veel van zijn werken hebben een religieuze inslag, in het begin figuratief en later steeds verder geabstraheerd. Hij werkte minutieus aan de materiaaluitdrukking van zijn beelden en bereikte een steeds grotere verstilling.

Renze is altijd actief geweest in verschillende kunstenaarsverenigingen o.a. NKvB, BBK en A.K.W. Vanuit die verenigingen vertegenwoordigde hij het kunstenveld in vele commissies. Welbespraakt kwam hij op voor de belangen van zijn collega's en was hij een pleitbezorger voor een correcte uitvoering van verschillende regelingen, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde een- en tweeprocents regelingen voor openbare gebouwen.

Door het zware werk was hij uiteindelijk fysiek niet meer in staat tot het uitvoeren van beeldhouwwerken en maakte hij de laatste jaren van zijn carrière mooie, ingetogen tekeningen in zijn atelier aan de Rapenburgerstraat in Amsterdam. Renze was zijn familie zeer toegewijd en bracht de laatste drie jaar van zijn leven door in de intimiteit van zijn gezin, zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Hij is op 15 maart 2008 na een uitvaartdienst in de St. Nicolaaskerk in Amsterdam begraven te Friens in zijn geliefde Friesland.

Voorzitter NKvB