Menu
de Parel


Magic room


Spirals


Mermaid - achterkant


 

Symposium en boekpresentatie Sector Dordrecht

20191003NKvBDordrechtSymposium en boekpresentatie Sector Dordrecht Nederlandse Kring van Beeldhouwers
 
De Sector Dordrecht van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers bestond in 2018 veertig jaar. Ter gelegenheid daarvan werd in het Dordrechts Museum de tentoonstelling Omzien gerealiseerd met werk van de twaalf leden van de Sector.
Nu is er ook het boek In materie verbeeld, waarin het werk van deze twaalf kunstenaars in woord en beeld wordt gepresenteerd en waarin wordt teruggeblikt op de voorbije periode. Het boek wordt op vrijdag 11 oktober aangeboden aan mr. A. W. Kolff, burgemeester van Dordrecht. Op zaterdag 12 oktober wordt een symposium georganiseerd over de positie van de kunstenaar 40 jaar geleden en nu. Dit symposium is bedoeld voor kunstenaars, beleidsmedewerkers en geïnteresseerden in de kunstenaarspraktijk van gisteren en vandaag. 
 
VRIJDAG 11 OKTOBER 2019
In materie verbeeld – 
40 jaar Sector Dordrecht Nederlandse Kring van Beeldhouwers
Het eerste exemplaar van het boek wordt overhandigd aan mr. A.W. Kolff, burgemeester van Dordrecht, door beeldend kunstenaar Maria Glandorf, 
een van de leden van de Sector Dordrecht van de NKvB, op vrijdag 11 oktober 2019, 17.00 uur in de wijnbar van het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, 3311 XP Dordrecht.

Zie ook de uitnodiging boekpresentatie
 
ZATERDAG 12 OKTOBER 2019
Symposium over de positie van de kunstenaar 40 jaar geleden en nu.
Van 13.00 tot 17.00 uur in de grote zaal van het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, 3311 XP Dordrecht.
 
Programma
Het symposium is een tweegesprek tussen twee generaties ruimtelijk werkende kunstenaars. Een symposium waar niet alleen over, maar vooral ook met en door de kunstenaars wordt gesproken.
• Inleiding: Esther van Rosmalen van Stichting Witte Rook in Breda: Hoe overleeft de (jonge) kunstenaar van nu / positie van de kunstenaar.
• Oudere kunstenaar aan het woord over ervaringen over en visie op de kunst- en kunstenaarspraktijk van toen en nu.
• Jonge kunstenaars aan het woord over hun visie op de kunst-  en kunstenaarspraktijk van nu.
• Open discussie, ronde tafelgesprek.
 
• 16.30 uur: Presentatie en signeren van  het boek In materie verbeeld - 40 jaar Sector Dordrecht Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Met werk van Lucien den Arend, Joop Beljon, Henk van Bennekum, Jan Asjes van Dijk, Maria Glandorf, Cor van Gulik, Ewerdt Hilgemann, Jane Leeuwenburgh, Ian Pieters, Marry Teeuwen, Roel Teeuwen en Jan Timmers. 

Zie ook de uitnodiging Symposium
 

Wachter blijft

20191002WachterRobSchreefelHet beeld Wachter blijft behouden voor de stad Amersfoort en de buurt Coninckstraat!
Dankzij de brede steun van bewoners en organisaties, heeft de gemeente Amersfoort het beeld van Rob Schreefel aangekocht. Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het K.F. Hein Fonds hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Het robuuste kunstwerk staat voor Galerie De Ploegh: kunstenaar Rob Schreefel heeft er deze zomer een bank bij geplaatst. Dankzij een bijdrage van het Buurtbudget kan deze 'beeld-bank' twee jaar blijven staan, zodat Wachter een rust- en ontmoetingsplek wordt voor iedereen. 
 

Beeldhouwkunst 1940-1960

20190928Lezing Beeldhouwkunst
Minnie Folkersma en Mieke Kleinendorst organiseren een aantal lezingen in het atelier aan de Plantage Muidergracht 107b te Amsterdam (voormalig atelier Hildo Krop).
 
De tiende lezing heeft als onderwerp:  
                                  
“WAAR MOET DAT HEEN, HOE ZAL DAT GAAN”
 
Beeldhouwkunst in de Lage Landen 1940-1960
 
 
De Tweede Wereldoorlog vormt, niet alleen voor de beeldhouwkunst, een dikwijls pijnlijke cesuur. Carrières werden wreed afgebroken (Van der Veen, Limpers, Henriët, Van Hall) en na de oorlog ontstaat er, scherper dan tevoren, een stromingenstrijd. Vooraanstaande opleidingen zoals Amsterdam en Maastricht getuigen van verschillende inzichten en de opkomst van (internationale) manifestaties van beeldhouwkunst in de openlucht bereiken een veel groter en nieuw publiek. Sonsbeek en Middelheim getuigen voor het eerst van een visie die niet beperkt blijft tot een chauvinistische appreciatie…
 
En aan de horizon gloort een nieuwe periode, niet langer gebonden aan klassieke technieken en materialen.
 
De lezing wordt gegeven door Drs. Jaap Nijstad op zaterdag 12 oktober 2019 om 14.00 uur, inloop om 13.30 uur en zal ongeveer twee uur duren (met een pauze).
 
 
 

Beeldenmagazine 3#2019

20190925Beeldenmagazine3Preview Beelden 3#2019
 
De belangrijkste tentoonstelling deze zomer was de Biënnale van Venetië. Daarnaast waren er ook in de ons direct omringende landen enkele tentoonstellingen die de moeite van een bezoek waard waren, namelijk in Duitsland, Buga in Heilbronn en in België het Kunstenfestival Watou. En in ons land o.a. Delirious in de Lustwarande in Tilburg, Art Zuid in Amsterdam en het Kunstenfestival Aardenburg. Helaas heeft dit blad nog niet de ruimte om aan al deze tentoonstellingen aandacht te besteden. 
 
In dit nummer wordt aandacht besteed aan een aantal tentoonstellingen die m.n. de klimaatverandering en de wereldproblematiek als onderwerp hebben, of aanhangig maken zoals Stormy Weather, Labiomista en de Biënnale van Venetië.
Verder kunt u recensies lezen van o.a. Play Station Sloterdijk in Amsterdam, Delirious in de Lustwarande in Tilburg, de Textielbiënnale in Museum Rijswijk en Paper Art in CODA Museum in Apeldoorn.
Eveneens in Apeldoorn vond afgelopen 31 augustus de uitreiking van de inmiddels 11e Wilhelminaring plaats aan Tirzo Martha. In ons blad leest u een korte versie van een nterview dat Paulo Martina met hem had en op de website een lange versie hiervan.
Ook kunt u op de website een lange versie lezen van het artikel over kunst in de openbare ruimte op de Croeselaan in Utrecht.
En last but not least vindt u op daar een extra artikel over het inmiddels gesloten DordtYart.
Dit en nog veel meer kunt u, naast onze vaste rubrieken ‘Verborgen schatten’, ‘Cross-overs’, ‘Het atelier’ en ‘Boeken’, lezen in het nieuwe nummer van Beeldenmagazine dat 28 september a.s. verschijnt.

www.beeldenmagazine.nl

Najaarssalon met nominatie20190925vanderMade Van Ommeren De Voogt Prijs 2019Nominatie Marus van der Made voor Van Ommeren - De Voogt Prijs 2019 

Tijdens de opening van de NAJAARSSALON in Pulchri Studio Den Haag op 21 september j.l. zijn onder grote belangstelling de 3 genomineerden bekend gemaakt van de Van Ommeren - De Voogt Prijs 2019.
 
Van de 132 deelnemende kunstenaars met 215 kunstwerken werd werk van Marus van der Made genomineerd. 
Het betreft het werk P40B 2018 uit de piramide serie.
Deze nominatie is niet omgezet in een prijs, maar wel een prachtige waardering voor het werk van van der Made dat veel lovende reacties ontving.
Van de 3 genomineerden volgt een tentoonstelling in 2020 in Pulchri Den Haag.
 
https://www.pulchri.nl/tentoonstellingen/najaarssalon-van-ommeren-de-voogt-prijs-0

De Najaarssalon is nog te zien t/m 13 okt 2019.
In Pulchri Studio - Lange Voorhout 15 - Den Haag
 
20190925vanderMade P40B 2018