Menu

International ceramic and sculpture workshop Bolesławiec, Polen

Tijdens de rondleiding in ’t Geleeg bracht Kringlid Hans Reijnders een werkverblijf in Polen ter sprake. Hij heeft daar twee keer een werkverblijf gehad, was zeer enthousiast en wil graag weer terug. Een reden dus om te delen met Kringleden. Annemie Bogaerts heeft zijn informatie samengevat.

Bolesławiec ligt in Polen, 20 tot 30 km over de Duitse grens bij Dresden. Het is een klein oud stadje waar nog oude fabrieken in bedrijf zijn. Een van de fabrieken is een 19de eeuwse kleifabriek (historisch erfgoed) waar nog kanalen voor kachels en gresbuizen gemaakt worden. De arbeidsomstandigheden zijn er nog zwaar, veel wordt handmatig uitgevoerd, zoals het indrukken van mallen die 60 tot 100 kg wegen en het vervoer daarvan gebeurt niet machinaal. Er is te weinig geld om te automatiseren. Ter plaatse mag er niet gefotografeerd worden.

Het stadje heeft een cultuurcentrum (BOK) en heeft al 40 jaar een traditie om workshops te organiseren voor kunstenaars, vroeger uitsluitend afkomstig uit Oostbloklanden. Nu werken er jaarlijks Poolse en internationale kunstenaars in de kleifabriek. Ze krijgen een kleine ruimte van enkele vierkante meters ter beschikking en de enige outillage is een grote tafel. Wanneer men bij de aanvraag geselecteerd wordt door een gastcurator, krijgt men de gelegenheid om te werken in een beter geoutilleerde werkplaats in de porseleinfabriek, maar die eer valt slechts een enkeling ten deel. De klei is geelbakkende chamotteklei, die gratis wordt verstrekt. Logies kan plaatsvinden in een nonnenklooster op 20 minuten loopafstand van de fabriek. Iedere kunstenaar krijgt een eigen kamer ter beschikking en er is gelegenheid tot gezamenlijk koken in een professionele keuken en gezamenlijk eten. De duur van een verblijf is 4 weken en de kosten zijn € 300, inclusief verblijf.

Het cultuurcentrum BOK organiseert ook jaarlijks een symposium en een landelijke keramiekdag. Mensen smeren zich voor deze gelegenheid in met klei en er worden dan producten uit de fabriek verkocht. Particuliere ondernemers sluiten bij dit project aan.

Aanvraag voor een werkverblijf verloopt via cultuurcentrum BOK. Bij selectie wordt aan elke kunstenaar gevraagd om een werkstuk af te staan voor het keramiekmuseum waar jaarlijks, in december, een tentoonstelling plaatsvindt. Na die decemberexpositie kan het werk opgehaald worden. Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt een prospectus aangeboden.

Hans Reijnders is bereid om aan geïnteresseerden meer informatie te geven.

 

Annemie Bogaerts

 

Bolesławiecki Ośrodek Kultury - Międzynarodowe Centrum Ceramiki

Bolesławiecki Cultuur Centrum - Internationaal Centrum voor Keramiek

Pl. Piłsudskiego 1c

59-700 Bolesławiec

tel. ++48 75 644 21 45

fax. ++48 75 644 21 47

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

http://bok.boleslawiec.pl