Menu

Galerie SANAA is een nieuwe galerie in Utrecht die hedendaagse kunst van Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars laat zien, zowel ruimtelijk werk als werk voor aan de muur. De galerie heeft het voornemen ook installaties en video te presenteren. In de expositie Young men at work (23 januari - 7 maart) tonen drie jonge kunstenaars, twee Zuid-Afrikanen en één Utrechter keramiek en tekeningen. 

De keramische sculpturen van de Zuid-Afrikaanse Adriaan de Villiers bieden een sprookjesachtig tegenwicht aan de realistische schetsen van Makamo en Dekker. Architectuur fascineert hem; de gebouwen van Gaudi, maar ook de Russische architectuur zoals torens in de vorm van uien. De serie beelden die SANAA laat zien zijn allemaal torens. Torens die verwijzen naar het fallische, het religieuze en tegelijkertijd zien ze er ook speels en vrolijk uit, omdat De Villiers zich naast architectuur laat inspireren door de exotische bloemen uit zijn vaderland en beelden maakt met sensuele zachte en uitbundige kleuren. Daardoor zijn deze sculpturen een mengeling van ernst en vrolijkheid die de kijker verleiden tot fantasierijke gedachten.

Nelson Makamo en Maarten Dekker zijn geïnspireerd door het dagelijks leven. De overeenkomst in hun werk is de trefzekere manier waarop ze mensen schetsen in houtskool. Voor hen beiden is het werk van de Zuid-Afrikaanse William Kentridge een belangrijke referentie. Makamo en Dekker verstaan beiden de kunst van het weglaten; de geschetste figuren gaan zo een relatie aan met hun omgeving, ze gaan er in op, ze vloeien uiteen en geven daardoor een relativerende wending aan de omgeving. 

 

Young men at work
23 januari - 7 maart

Openingstijden:
wo-za van 11 - 18  en koopzondagen 12-17

 

Galerie Sanaa (‘kunst' in het Swahili, ‘schittering' in het Arabisch)

Jansdam 2

3512 HB Utrecht

Tel. 030 236724

www.galeriesanaa.nl