Menu

Bedrijfscollecties – gezien vanuit een Haags perspectief

23 juni 2012 t/m 23 september 2012

Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag, Telefoon: 070-3381111

Veel bedrijfscollecties zijn al tientallen jaren geleden aangelegd en in de loop der tijd actueel gehouden. Daarmee vormen ze een onmisbare en interessante schakel binnen de Nederlandse kunstmarkt. De tentoonstelling toont werken uit bedrijfscollecties van Haagse vestigingen en geeft een verrassend en zeer divers beeld. De bezoeker zal in elke ruimte een volstrekt andere atmosfeer ervaren.

De tentoonstelling legt de focus op een Haags fragment van het fenomeen bedrijfscollecties. Op initiatief van  vier inwoners van Den Haag – afkomstig uit of betrokken bij de Haagse gemeentelijke politiek – is deze zomer in het  Gemeentemuseum Den Haag PUBLIC / PRIVATE – Bedrijfscollecties – gezien vanuit een Haags perspectief te zien. Veel van de deelnemende bedrijven zijn verbonden aan de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland, maar de tentoonstelling richt zich met name op de Haagse vestigingen. Het heeft geresulteerd in een zeer gevarieerd beeld. Er zijn werken te zien van onder andere Anish Kapoor, Jan Dibbets, Karel Appel, Anton Corbijn, Folkert de Jong, Michael Raedecker, Don Brown, Pyke Koch en Wim Schuhmacher. PUBLIC/PRIVATE toont selecties van de kunstcollecties van ABN AMRO, AEGON, BAM, BNG, ING, KPMG, KPN, Nationale-Nederlanden, NIBC en VNO-NCW.

De selecties geven een mooi beeld van de karakteristieke kernen van de collecties en de ruimtelijke indeling van de tentoonstelling weerspiegelt de grootte van de collecties. ING beschikt verreweg over de grootste collectie, gevolgd door ABN AMRO. KPMG en KPN beschikken over de breedste collecties, met de meeste generaties, stijlen en technieken. De kleinere collecties zijn verdeeld over de kabinetten en de BAM is vertegenwoordigd met een bijzondere sculptuur van de Nederlandse beeldhouwer André Volten.

www.gemeentemuseum.nl