Menu

Datum: 2 juni tot 30 september 2012

Na twee succesvolle edities in 2010 en 2011 hebben Museum Boijmans Van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam wederom een hedendaagse kunstenaar uitgenodigd een installatie te maken in de Rotterdamse haven. Met de tentoonstelling ‘Ballads’ transformeert Sarkis (1938) de industriële Onderzeebootloods deze zomer tot een bijzondere plek.

Sarkis (1938), geboren in Istanbul en sinds de jaren 60 woonachtig in Parijs, liet zich voor de installatie ‘Ballads’ inspireren door 17e eeuwse kerkinterieurs van de Nederlandse schilder Pieter Saenredam (1597-1665). Door middel van grote sculpturale objecten, gekleurd licht en muziek transformeert Sarkis de twee hallen van de industriële loods tot een bijzondere totaalinstallatie, waar de bezoeker wordt ondergedompeld in een wereld van mystiek en symboliek. Elke zondag kunt u genieten van verschillende live-concerten in de tentoonstelling.

Via een kleine deur komt u in de immense ruimte van de Onderzeebootloods. U kunt door de installatie wandelen of een van de -met witte donsveertjes beplakte- fietsen nemen en zo het ‘gesamtkunstwerk’ ontdekken. Deze fietsen zijn in een grote cirkel opgesteld onder een lampenkap van 16 meter hoog, waarin een grote spot op en neer gaat op het ritme van de ademhaling van de kunstenaar. De ruimte wordt gevuld met klanken van een carillon met 43 klokken, dat aan een architectonische constructie van 18 enorme boomstammen hangt. Het carillon brengt het minimalistische muziekstuk ‘Litany for the Whale’ van avant-garde componist John Cage ten gehore. De compositie, gebaseerd op de roep van twee walvissen, refereert aan de geschiedenis en gebruiksfunctie van de loods, waar ooit onderzeeboten werden gebouwd. De verbinding tussen heden en verleden is een terugkerend element in de praktijk van Sarkis.

Ook de Futuro, een futuristisch vakantiehuis uit de museumcollectie, is geland in de loods en vormt het decor voor de bijzondere films van Sarkis, waarin kleine bewegingen en kleur- en vormstudies centraal staan. Aan het einde van de tentoonstelling, vlak voor je weer de deur uitgaat, vraagt Sarkis de bezoeker iets terug te geven na een bijzondere ervaring.

U ontvangt bij de entree een gratis boekje met hierin aanvullende informatie over de kunstenaar en de thematieken in Ballads.

www.boijmans.nl