Menu
Zonder titel


Zwaan


Cicaden


The Evening Before


 

'Mijn werk is mijn biografie' Maja van Hall

‘Mijn werk is mijn biografie’, de beeldhouwkunst van Maja van Hall

Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Den Haag-Scheveningen

van 30.01-03.06.2012

 

Het echtpaar Scholten kocht in de jaren tachtig van de vorige eeuw een kunstwerk van Maja van Hall, De Stap. Later, in 1997, exposeerde Van Hall in Museum Beelden aan Zee verschillende kunstwerken tijdens de tentoonstelling ‘Vrouw in beeld’. Maja van Hall is dus geen onbekende voor het museum.

Eind januari 2012 wordt zij 75 jaar. En bij een verjaardag hoort een cadeau. Maar aan dit cadeau heeft Maja zelf een grote bijdrage geleverd. Haar oeuvre is namelijk het onderwerp van het zesde deel uit de serie monografieën van het Sculptuur Instituut en van de bijbehorende tentoonstelling. Binnen de serie monografieën is dit het eerste deel waaraan de kunstenaar zelf actief heeft meegewerkt, en de eerste monografie van een vrouw.

Van Hall werd opgeleid aan de Koninklijke Academie in Den Haag en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Al in haar opleiding kiest ze een eigen koers. Zo schreef José Boyens in 1982 over haar “Het werk van Maja van Hall valt buiten een driedubbele Nederlandse traditie” . Maar in haar materiaalkeuze is ze juist wel traditioneel. Ze werkt veel in brons en later ook in gips en steen.

“Mijn werk is mijn biografie” heeft ze verschillende keren gezegd. Zo zien we in haar vroege werk vooral kleine plastieken die een verhaal vertellen en indrukken tonen uit haar directe omgeving.

Zie tevens www.uitzendinggemist.nl met een vraaggesprek met de beeldhouwster voor de NCRV in het programma 'Altijd Wat' op 31 januari 2012.

Zie verder: www.beeldenaanzee.nl