Menu

20110827fredcarasso4boijmans20110826fredcarasso2boijmansjpgKringlid Fred Carasso - 'Werken op papier van een beeldhouwer'  in Boijmans van Beuningen van 27 augustus t/m 20 november 2011. De Italiaanse kunstenaar Fred Carasso (1899-1969) woonde de laatste 35 jaar van zijn leven in Nederland. Hij verwierf voornamelijk bekendheid als beeldhouwer. Daarnaast was Carasso ook een gepassioneerd tekenaar. Dit najaar toont Museum Boijmans Van Beuningen een selectie van zijn werken op papier. Museum Boijmans Van Beuningen kreeg onlangs een groot deel van het oeuvre werken op papier van de Italiaans-Nederlandse beeldhouwer Fred Carasso in langdurig bruikleen. Dit najaar zijn in het prentenkabinet ruim veertig tekeningen, collages en gouaches van de kunstenaar te zien. De selectie is aangevuld met enkele kleinere sculpturen. De werken op papier kennen een uitzonderlijke diversiteit aan stijlen en technieken en tonen het grote aanpassings- en inlevingsvermogen van de kunstenaar. Carasso’s maatschappijkritische visie is een terugkerend element in zijn omvangrijke oeuvre.

 

Werken op papier van een beeldhouwer: In Nederland werd Fred Carasso vooral bekend als beeldhouwer van monumentale werken in de openbare ruimte. Zo maakte hij in Rotterdam het Nationaal Monument voor de Koopvaardij ‘De Boeg’ (1957-1965). De werken op papier zijn soms voorstudies voor zijn sculpturen, maar meestal gemaakt als op zichzelf staande werken. Het papier gaf hem de vrijheid te experimenteren met vorm en stijl.

 

Politiek engagement: Als jonge kunstenaar vertrok Fred Carasso, geboren als Federico Antonio Carasso, in 1922 uit zijn geboorteland Italië, onder druk van het oprukkende fascisme. Vanwege zijn politieke stellingname volgden vele gedwongen omzwervingen door Europa. In de werken op papier bleef Carasso zich regelmatig kritisch uiten over politiek en maatschappij. Hypocrisie, ongelijkheid en onrechtvaardigheid zijn terugkerende thema’s. Soms verbeeldde hij deze kritiek op humoristische wijze, dan weer gaf hij uiting aan zijn ongenoegen in grillige vormen.

 

Diversiteit aan beeldende methodes: Bij het bestuderen van Carasso’s werk wordt duidelijk hoe hij werkte te midden van verschillende artistieke stromingen. Onder andere Surrealisme, Dadaïsme en Russisch Constructivisme zijn in zijn werk terug te vinden. Opvallend is het gemak waarmee Carasso in zijn werken op papier verschillende technieken en methodes afwisselde en combineerde: het oeuvre omvat onder meer op pop-art geïnspireerde collages, felgekleurde gouaches en gedetailleerde inkttekeningen. Het inzetten van een breed scala aan stijlen en technieken bood Carasso de mogelijkheid de wereld op een eigen wijze vast te leggen.


Museum Boijmans Van Beuningen - Museumpark 18-20 - 3015 CX Rotterdam - Postbus 2277 - 3000 CG Rotterdam
010 44 19 561 -  www.boijmans.nl