Menu

keihardestilteadriverhoeven.jpgMuseum van Bommel van Dam Beeldenroute met monumentale werken van Adri Verhoeven

Vanaf mei 2009 t/m maart 2010 ligt het centrum van Venlo vol stenen. Ruwe, onbewerkte keien en ronde, glad gepolijste exemplaren. Je komt ze overal tegen in de stad, op idyllische plaatsen in het park, tegenover de supermarkt of voor de deur van een kerk. Het is het werk van beeldhouwer Adri Verhoeven die onder de titel Keiharde Stilte een beeldenroute door Venlo maakt.

Een route van stenen die telkens op een wonderbaarlijke manier verbonden zijn met hun directe omgeving. Steen wordt het vermogen toegeschreven om aardkrachten in zich op te slaan en deze bij aanraking aan mensen af te geven. Het materiaal staat voor duurzaamheid, hechtheid en grondvesting en is in veel culturen het symbool voor menselijke en goddelijke macht. Zo bewaren moslims in de Kaaba in Mekka een zwarte steen, de Hajer al Aswat, die het magische centrum is in het geloof. Chinezen kennen Suiseki, een cultuur waarin bijzondere door de natuur gevormde stenen op een voetstuk worden gezet en ook Japan heeft prachtige meditatieve tuinen met stenen als centrum. Venlo in de ban van steen Deze fascinatie voor steen is ook de basis voor de kunst van Adri Verhoeven (1952). Zijn werk was eerder te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Het Valkhof in Nijmegen, Museum de Fundatie in Heino/Wijhe en in galeries in Utrecht, Amsterdam, Tilburg en Eindhoven. Groot monumentaal werk vervaardigde hij in opdracht voor gemeenten, instellingen en bedrijven. Vanaf mei bouwt de kunstenaar, op plaatsen met een specifiek karakter verspreid over het centrum van Venlo, zijn bijzondere stenen nederzettingen. Aan het water bij het Venlose Politiekantoor, onder een boom in het Wilhelminapark, op het pleintje voor de Dominicanen-kerk of rondom Museum van Bommel van Dam.

De beeldenroute Keiharde Stilte toont maar liefst veertien steenformaties die allemaal in directe verbinding staan met de verschillende locaties. De vormen zijn eenvoudig. Puur zoals ze in de natuur of de steengroeve zijn aangetroffen of glad en rond zoals een rivier ze vormt. De fysieke sporen van beeldhouwer Adri Verhoeven zijn daarbij nauwelijks zichtbaar. De stenen hullen zich in stilte over hun identiteit en laten raden naar hun herkomst. Voor meer informatie kunt u terecht op www.vanbommelvandam.nl of www.adriverhoeven.nl

 Een gratis folder met daarin de complete wandelroute door Venlo en een toelichting van de kunstenaar is verkrijgbaar bij Museum van Bommel van Dam, de gemeente Venlo en de VVV.