Menu
20150830-EleniTwee archeologische topcollecties vinden elkaar in Amsterdam. De illusie van beweging in de Griekse kunst ontrafeld.
Van 26 juni tot en met6 september 2015 presenteert het Allard Pierson Museum de tentoonstelling Schijnbeweging, Illusie in de Griekse kunst. De tentoonstelling is een aantrekkelijke combinatie van 150 objecten uit de Griekse collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en een groot aantal topstukken uit de collectie van het Allard Pierson Museum.
Het thema ‘beweging’ staat centraal. Hoe kan het dat we beweging zien ín en óp voorwerpen die per definitie niet kunnen bewegen, zoals vazen en standbeelden? De twee collecties vullen elkaar perfect aan en geven de bezoeker op een boeiende manier antwoord op de vraag hoe de oude Grieken beweging suggereerden in hun kunst.

Gelijktijdig met Schijnbeweging zijn nog twee tentoonstellingen te zien waarin het thema beweging een belangrijke rol speelt: Hellas in Holland 25 jaar later en Grieks toerisme in affichekunst
In Hellas in Holland 25 jaar later ontmoet hedendaagse kunst een beweging die eeuwen geleden is ingezet. In samenwerking met de Stichting Griekse Cultuur Filotechnia presenteert het Allard Pierson Museum hedendaags werk van Griekse kunstenaars die 25 jaar geleden ook in het museum te gast waren. Jorgos Chronis, Toula Liasi, Christina Linaris-Coridou, Lefteris Olympios, Angelos Tassopoulos, Kringlid Eleni Tzatzalos, Harris Varsakis, Yiannis Vellis en Dimitris Xanthopoulos waren toen opkomende Griekse kunstenaars uit Nederland die werken toonden geïnspireerd door het thema ‘oudheid’. Nu, 25 jaar later, sluiten ze aan bij het thema ‘beweging’ en wordt het oeuvre van deze kunstenaars door de tentoonstelling Schijnbeweging gevlochten.

De expositie loopt nog tot 6 september 2015, openingstijden zijn di t/m vrij 10.00 – 17.00, za & zo 13.00 – 17.00 uur.
Om aan het verzoek van meerdere mensen te voldoen om elkaar ter plaatse te ontmoeten is Eleni Tzatzalos de volgende data in het museum beschikbaar: 20, 23, 27, 30 augustus en 3 en 6 september. Wilt u een van die dagen langskomen laat het dan even weten, telefoon 06 10822164.