Menu
Nieuwe Beeldentuin

Op 28 maart 2012 is rond Kasteel het Nijenhuis de nieuwe beeldentuin geopend. Meer dan 75 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee -Scheveningen- en de provincie Overijssel worden getoond op 4,5 hectare siertuin, grasvelden en bosgebied in combinatie met de in het kasteel getoonde collectie van Museum de Fundatie. Het afgelopen jaar is de tuin verfraaid en de beveiliging op een hoog niveau gebracht.

Dirk Hannema (1896-1984), de stichter van Museum de Fundatie, vestigde zich in 1958 met zijn kunstcollectie in Kasteel het Nijenhuis. Zijn beelden zette hij in de tuin, onder meer de Zonnewijzer en Grote vrouwenkop van Ossip Zadkine en de Wilhelmina van Charlotte van Pallandt. In 1989 werd het Hildebrandmonument van Jan Bronner in de tuin geplaatst, in de jaren negentig gevolgd door werk van Dora Dolz, Pjotr Müller en Joost van den Toorn. De laatste jaren zijn daar grote beelden bijgekomen van kringlid Frode Bolhuis (foto), Heringa/VanKalsbeek en Ronald Westerhuis. Deze laatste twee in samenwerking met Mojo Concerts die deze werken een aantal jaar op LowLands toonde. Na de roof van de Rodin van Singer Museum Laren haalde Museum de Fundatie noodgedwongen zijn ‘bronzen’ uit de tuin. In samenwerking met de Provincie Overijssel is de beveiliging van de tuin geoptimaliseerd zodat Hannema’s bronzen weer naar buiten kunnen.

Collectie Museum Beelden aan Zee
Van Museum Beelden aan Zee is een prachtig bruikleen van zo'n 40 werken verkregen. Museum de Fundatie beschouwt het als een grote eer om deze te kunnen tonen. Beelden aan Zee is in Nederland toonaangevend op het gebied van de moderne en hedendaagse, internationale beeldhouwkunst. In de door Theo en Lida Scholten bijeengebrachte collectie staat het ‘mensbeeld’ centraal. Het museum is in 1994 gesticht en in dat jaar werd het prachtige door Wim Quist ontworpen gebouw in Scheveningen geopend. De samensmelting van de privécollecties van Theo en Lida Scholten en Dirk Hannema rond Kasteel het Nijenhuis geeft een gevarieerd inzicht in de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst. Naast de vaste presentaties binnen en buiten het kasteel zullen er altijd tijdelijke tentoonstellingen te zien zijn.

Kunstenaars vertegenwoordigd in de beeldentuin van Museum de Fundatie in alfabetische volgorde, daaronder vele (oud)NKvB-leden: Kenneth Armitage(UK), Herbert Albrecht(AT), Andreu Alfaro(ES), Nicolas Alquin (BE), Hendrik Ansum, Karel Appel, Burkard Backe (DE), Toni Benetton(IT), Joachim Berthold(DE), Frode Bolhuis, Martin Borchert, Jan Bronner, Hede Bühl(DE), Axel Cassel (DE), Pino Castagna(IT), Georges Charpentier(FR), Tom Claassen, Eric Claus, Michael Croissant(DE), Eugène Dodeigne(FR), Dora Dolz(ES), Frank Dornseif(DE), Dorothé van Driel, Bartholomeus Eggers (toeschrijving), Lothar Fischer(DE), Alphons Freijmuth, Heringa/VanKalsbeek, Allen Jones(UK), Gooitzen de Jong, Nic Jonk, Kunihiko Kato(JP), Yubi Kirindongo(CW), Dietrich Klinge(DE), Fritz Koenig(DE), Rainer Kriester(DE), Gust Kulche(BE), Ignatius van Logteren, Sien van Meurs, Igor Mitoraj(PL), Pjotr Müller, Bernard Müller-Feijen(DE), Mario Negri(IT), Waldemar Otto(PL), Sonja Oudendijk, Charlotte van Pallandt, Theresia van der Pant, Josef Pillhofer(AT), André Raboud(FR), Steef Roothaan, Marc de Roo-ver(BE), Willem Speekenbrink, Arthur Spronken, Hans Steinbrenner(DE), Elisabeth Stienstra, Werner Stötzer(DE), Bé Thoden van Velzen, Joost van den Toorn, Sophia Vari(EL), Adri Verhoeven, Jan Verschoor, Oswald Wenckebach, Trak Wendisch(DE), Ronald A. Westerhuis, Han Wezelaar, Jos Wong, Ossip Zadkine(FR), Zhou Brothers(CN), Hedwig Zweerus-Weeber, Henk Zweerus.

Museum De Fundatie - kasteel Het Nijenhuis, Heino/Wijhe

Kasteel het Nijenhuis en nieuwe beeldentuin zijn geopend van dinsdag t/m zondag, 11.00 - 17.00 uur.

www.museumdefundatie.nl