Menu
Stadsmuseum IJsselstein: binnensculptuur Hangende korven met hangende oren van Johan Sietzema bij de tentoonstelling Kunst en Ambacht aan de Hollandse IJssel, 7 april - 19 augustus 2012.

Kunst en Ambacht aan de Hollandse IJssel: 7 april - 19 augustus 2012

In de tentoonstelling Kunst en Ambacht aan de Hollandse IJssel komen oude ambachten tot leven en worden zij in een context geplaatst met hedendaagse kunst. Zowel de ambachten als de kunstwerken hebben hun wortels in het landschap. Van oudsher is er veel bedrijvigheid langs de Hollandse IJssel. Steenfabrieken graven kleigrond af om stenen van te kunnen bakken. De griendwerkers oogsten wilgentenen om manden van te vlechten maar ook de hennepakkers en touwmakerijen danken hun bestaan aan de drassige grond. De komkleigebieden die vaak laag liggen, zijn niet geschikt voor akkerbouw of veeteelt. Dat is de reden waarom er tussen 1800 en 1940 veel grond rondom IJsselstein in dienst is gesteld van de griendcultuur en men wilgenbomen aanplantte. De kunstwerken verbeelden landschapselementen als de grienden, fruitboomgaarden en steenfabrieken. In de tentoonstelling kunt u werken zien en zelfs kopen van kringlid Johan Sietzema en de andere kunstenaars Frank Dekkers, Jeroen Hermkens, Guillaume Monné, Angenelle Thijssen, Ans Wilbers en Jan Willem Zuidhoek. U komt veel te weten over de historie van de ambachten en zal aan de hand van uniek film- en archiefmateriaal mee terug worden genomen in de tijd.

Samenwerking met zeven andere musea
De tentoonstelling is een onderdeel van een samenwerkingsproject van zeven musea in de regio. Onder de titel Door stromen verbonden - 100 jaar leven in rivierenland diept ieder museum een specifiek onderwerp uit. Samen geven de musea een beeld van de veelzijdigheid van het rivierenland. Op de website www.doorstromenverbonden.nl kunt hier meer over lezen. Wilt u het landschap en de cultuur actief beleven, stap dan op de fiets of trek de wandelschoenen aan. Bij het project Door stromen verbonden worden een aantal bijzondere wandel- en fietsroutes aangeboden. Het Stadsmuseum organiseert daarnaast zelf activiteiten.

www.stadsmuseum.nl