Menu

20120322mariahbluejongehondenJONGE HONDEN LATEN HUN TANDEN ZIEN

Aantrekkelijk, maar ook bedreigend, dat is de opzet van een expositie – getiteld JONGE HONDEN YOUNG BLOOD / ATTRACTIVE THREAT - die van 1 april tot 6 mei 2012 te zien is in de zaal van het Kunstenaarscentrum Bergen. Als jonge honden bestormden kringlid Mariah Blue, Lotte Nijhof, Marije Roos en Marieke Zwart dit bolwerk, om kunst te tonen die niet alleen uitnodigend en opwindend is, maar tegelijkertijd ook afwerend en ontnuchterend.

Bij alle onderlinge verschillen heeft hun werk een zeer tastbaar en lichamelijk karakter. In deze tijd van vaak ongrijpbare, virtuele en conceptuele kunst blijken brons, rubber, gips, verf, papier en hout nog steeds heel bruikbaar voor het verbeelden van complexe ervaringen en emoties; zoals de wisselwerking tussen werkelijkheid en waarneming, waar de grote ruimtelijke installatie van Marieke Zwart een spel mee speelt; of de onduidelijke grens tussen binnen en buiten, waar het werk van Lotte Nijhof om draait; aan welke kant van de huid bevindt de kijker zich?

Marije Roos, met haar grote dynamische tekeningen, zuigt de kijker mee in de voelbare spanning tussen kracht en vergankelijkheid. En de Amerikaanse Mariah Blue creëert een geheel eigen wereld, waarin de grens tussen afkeer en plezier moeilijk te trekken is. De kwaliteit van deze veelvormige expositie is niet alleen te danken aan het professionele kunstenaarschap van de deelnemers, maar ook aan hun ervaring in het organiseren en vormgeven van tentoonstellingen. Marieke Zwart en Lotte Nijhof runnen samen Stichting BERM in Amsterdam, waar zij atelier- en expositieruimte beheren en beschikbaar stellen aan jonge kunstenaars. Marije Roos is verbonden aan Tsarino Project, een alternatieve kunstresidentie in Bulgarije, opgericht door een groep kunstenaars.

De expositie wordt geopend door de dichter Tsead Bruinja (http://www.tseadbruinja.nl ) , die regelmatig samenwerkt met beeldende kunstenaars. Hij zal gedichten voordragen die hij speciaal voor deze opening naar aanleiding van het werk van de exposanten heeft geschreven.

Kom luisteren en kijken op Plein 7 in Bergen, vanaf zondagmiddag 1 april om 16.00 uur.

Meer informatie: http://www.kcb.nu