Menu
20120313veldhovenpenningen_kringledenExpositie met 7 kringleden van 18 maart tot en met 10 juni 2012  ‘Penningen, sleutels tot de beeldhouwkunst' in samenwerking met de Vereniging voor Penningkunst. Museum 't Oude Slot, Hemelrijken 65502HM Veldhoven, telefoon 0402533160.

Van 18 maart tot en met 10 juni is in museum ’t Oude Slot een boeiende expositie te zien van hedendaagse penningen. De tentoonstelling ‘Penningen, sleutels tot de beeldhouwkunst’ biedt een overzicht van de actuele Nederlandse penningkunst aan de hand van het werk van 31 Nederlandse kunstenaars, waaronder 7 kringleden.

De penning is een ambachtelijke en vrije kunstvorm. Er zijn geen restricties aan materiaal, vorm of uiterlijk. Alleen het handzame formaat is richtinggevend. Het maken van een penning is precisiewerk.  Als materiaal wordt meestal brons, keramiek of zilver gebruikt, maar ook hout, karton of kunststof.

Elke penning heeft een eigen betekenis: De herinnering aan een persoon of een gebeurtenis, een gedachte of een gevoel. Een penning heeft gewoonlijk een voorzijde en een keerzijde. Meestal bevat de voorzijde een voorstelling, bijvoorbeeld een portret. De keerzijde vult de voorstelling aan of is een verbijzondering daarvan. De tekst op een penning speelt een belangrijke rol als verklarend element.

De Vereniging voor Penningkunst, een open vereniging voor liefhebbers en beoefenaren van penningkunst, heeft deze tentoonstelling samengesteld op uitnodiging van museum ‘t Oude Slot.   

Op de expositie worden doorlopend films vertoond, die laten zien hoe penningen worden gemaakt. Ook wordt een beeld geschetst van de grote variëteit in de penningkunst.

De volgende - 31 – exposanten, waaronder 7 kringleden laten werk zien tijdens deze expositie: Elly Baltus, Fons Bemelmans, Siemen Bolhuis, Eric Claus, kringlid Da van Daalen, Roel van Dieren, Henk Evertzen, kringlid Eddy Gheress, Henny van Grol, Guus Hellegers, Jennifer Hoes, Pauline Hoeboer, Lina Hodoroaba, kringlid Joop Hollanders, Frank Letterie, Mirjam Mieras, Hanneke Mols-van Gool, Bruno Ninaber, Wilfried Put, Jos Reniers, kringlid Nicole Royers, Roberto Ruggiu, Nynke Schepers, kringlid Erica van Seeters, Christl Seth-Höfner, Geer Steyn, kringlid Linda Verkaaik, kringlid Melanie de Vroom, Niko de Wit, Ad Merx, Inka Klinckhard.

De expositie wordt geopend op zondag 18 maart om 14.00 uur door kunsthistoricus en penningdeskundige Carolien Voigtmann. Carolien Voigtmann (1967) studeerde kunstgeschiedenis nieuwe tijd en museologie in Leiden. In de periode 1993-2003 was zij achtereenvolgens assistent-conservator en wetenschappelijk medewerker bij Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet. Op dit moment is ze curator en onderzoeker penningen bij het Geldmuseum te Utrecht.

Zie verder http://www.museumoudeslot.nl/