Menu
 

Beeldenstorm

Beeldenstorm is een kunstenaarswerkplaats. Kunstenaars en vormgevers worden hier in staat gesteld hun ideeën ruimtelijk (3-dimensionaal) vorm te gegeven. Beeldenstorm is gespecialiseerd in het gieten van metalen en beschikt daartoe over een volledig geoutilleerde kunstgieterij. 

De werkplaats richt zich in het bijzonder op kunstenaars en vormgevers die een onderzoekende, open werkwijze hanteren waarin het experiment niet geschuwd wordt en waarbij nieuwe oplossingen worden gezocht. Een breed scala aan talenten, van studenten tot gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland werken naast elkaar, met ondersteuning en kennis van deskundige begeleiders.

 

Geschiedenis

In 1992 werd de Kunstenaarswerkplaats Beeldenstorm opgericht naar aanleiding van een schenking van bronsgieterijbenodigdheden door Harry Storms, beeldend kunstenaar en start in 1994 met een werkplaats op het terrein van de Technische Universiteit te Eindhoven. In de loop van de jaren heeft de werkplaats zich ontwikkeld tot een instelling die naast het bieden van een facilitair aanbod diverse projecten, workshops en lezingen organiseert. In 2001 vestigde het Meulensteen Art Centre zich naast Kunstenaarswerkplaats Beeldenstorm. Grafisch atelier Daglicht verhuisde naar het MAC. Naast Grafisch Atelier Daglicht huisvest het MAC drie gastateliers,die door Beeldenstorm en Daglicht ingezet kunnen worden voor projecten.

Activiteiten

De werkplaats is een plek om elkaar te ontmoeten en experimenteel te werken. Hier vindt uitwisseling van kennis plaats over nieuwe ontwikkelingen van technieken ter vervaardiging van driedimensionale beelden. Voor academies, scholen, musea en bedrijven worden in onderling overleg workshops op maat ontwikkeld. De workshops kunnen zo aansluiten op bestaande of nieuw te ontwikkelen lesprogramma's.

In samenwerking met de werkplaatsbegeleiders ontwikkelen studenten van de Design Academy Eindhoven nieuwe producten voor hun (afstudeer)projecten. Voor medewerkers van de faculteit Bouwkunde van de TUe geeft Beeldenstorm introductieworkshops over de diverse facetten van het gieten van metalen.

In samenwerking met andere instellingen wordt onderzoek gedaan naar bestaande technieken, en wordt actief gezocht naar mogelijke toepassingen van de nieuwste technieken. Beeldenstorm participeert momenteel in een onderzoek van het Rijksmuseum naar de samenstelling van metaallegeringen zoals gebruikt in de Renaissance.

Projecten

 

Beeldenstorm organiseert met regelmaat projecten, workshops en lezingen. In 2008 is zo het project "kleinplastiek" tot stand gekomen, in samenwerking met de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Een ander voorbeeld is de samenwerking met de Rhino-Academie http://www.rhinoacademie.com/ , waarmee een cursus "ontwerpen op de computer" werd georganiseerd. Deze activiteit werd georganiseerd voor leden van de Kring, in het kader van het project "Kleinplastiek"  Ook andere kunstenaars en vormgevers konden zich inschrijven voor deze cursus. 

 

 

 

 

 

 

 

Werkplaats

Beeldenstorm beschikt over een goed geoutilleerde werkplaats. De inrichting van de werkplaats is erop afgestemd dat men zoveel mogelijk zelfstandig gebruik kunnen maken van de faciliteiten. Ter ondersteuning en advies is er dagelijks begeleiding aanwezig. De werkplaatsbegeleiders beschikken over een gedegen kennis van materialen, vaardigheden en technieken, gericht op het gieten en afwerken van kunstobjecten.

De volgende technieken en materialen kunnen worden gebruikt:

                        - vacuümgieten

                        - cire perdue gietmethode

                        - brons, (90/10 legering), (RG 5, loodbrons, sil.brons), 

                        - aluminium, tin, messing

                        - emailleren

                        - vervaardigen van mallen (rubber, gips)

                        - patineren

                        - construeren in metaal (lassen, e.d.)

 

maximum formaat:

                        - uitstookoven        (HxBxD = 150x118x 98cm)

                        - bronssmeltoven   (tot 100 kg)

                        - emailleeroven       (HxBxD = 55x50x50cm)

                        - patineercabine     (HxBxD = 245x230x230cm)

                        - zandstraalcabine (HxBxD = 65x105x60cm)

In de werkplaats is verder aanwezig:

                        - au-bain-marie waspannen

                        - polijstmachine

                        - kolomboormachine

                        - freesmachine met kruistafel    

                        - metaalafkortzaag (x=250mm)

                        - handgereedschap

                        - haakse slijpers

                        - persluchtgereedschap

                        - bandschuurmachine

                        - Lasapparatuur (brons, rvs, staal)

                          - tig lasapparatuur (350 amp)

                          - mig lasapparatuur (320 amp)