Menu

Zet jij verwarring om in nieuwsgierigheid?

Het Stedelijk Museum Amsterdam, gebouwd in 1895, is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland. Het museum is volledig gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe vleugel. Na de heropening in september 2012 heeft het museum meer ruimte dan ooit om spraakmakende tentoonstellingen en de beroemde collectie te presenteren.

Het Stedelijk Museum beschouwt educatie als een kernopdracht. Families, leerlingen, jongeren en volwassenen gaan in dialoog over kunst, kunstenaars en het museum. Educatieve programma’s en rondleidingen sluiten aan bij de belangstelling en kennisniveaus van de bezoekers. Een uitnodiging tot kijken, vragen, discussiëren én creëren.

Museumdocenten en rondleiders zijn belangrijke ambassadeurs die direct communiceren met bezoekers. De afdeling educatie van het Stedelijk Museum zoekt per 1 september 2012 enthousiaste:

museumdocenten/rondleiders (m/v) (op freelance-basis)

Taken

Als museumdocent en/of rondleider, verwelkom je bezoekers gastvrij, geef je rondleidingen en voer je educatieve programma’s uit. Een museumdocent verzorgt educatieve programma’s met een op voorhand afgesproken thema of programma. Je zorgt voor een effectieve kennisoverdracht. Inhoudelijk oriënteer je je op onderwerpen van het museum, de collectie, architectuur en tentoonstellingen, naast didactische en methodische theorieën.

Profiel

Je bent een enthousiast persoon, flexibel, leergierig en sociaal- en communicatief vaardig. Je hebt ervaring als rondleider, gids, (museum)docent, educator of activiteitenbegeleider. Je hebt een brede kennis van moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Je spreekt uitstekend Nederlands. Voor anderstalige rondleidingen zoekt het museum Engels-, Duits-, Frans-, Italiaans- en Spaanstalige rondleiders met het niveau van een native speaker. Je bent voldoende beschikbaar en flexibel inzetbaar, ook in de avonduren en weekenden. Je bent integer en loyaal.

Het museum streeft naar een divers team met verschillende achtergronden zoals: kunstenaars, studenten, docenten en kunsthistorici. Voor museumdocenten is ervaring met lesgeven en het rondleiden van jonge doelgroepen belangrijk.

Vaardigheden

Je maakt contact met de groep en bouwt een band met ze op. Op een natuurlijke manier leid, begeleid en stimuleer je alle deelnemers van de groep. Je kunt goed luisteren en biedt gelegenheid om ervaringen te delen en elkaar te leren kennen.

Omgaan met lastige situaties kan je prima. Voor de groep creëer je een veilige en prettige sfeer. Je toont parate, inhoudelijke kennis en schakelt soepel tussen abstract en concreet. Je maakt het museum, de collectie en tentoonstellingen aantrekkelijk voor de groep.

Een rondleiding of activiteit organiseer je goed en vlot, met een heldere opbouw. Op onvoorziene omstandigheden speel je soepel in, je hebt overzicht en gevoel voor timing. Als gesprekspartner van het museum lever je constructieve bijdragen.

De bezoeker staat centraal. Je kunt boeiend, gepassioneerd en bevlogen vertellen aan verschillende doelgroepen. Je bent omgevingsbewust en een ambassadeur van het museum.

Wat bieden wij?

  • Een uitdagende, gevarieerde en zelfstandige functie in een spannende omgeving en een inspirerend team 
  • Inhoudelijke, didactische en communicatieve trainingen
  • Museumkaart

Vergoeding

Museumdocenten en rondleiders declareren € 45 per uur exclusief BTW.

Voor alle rondleidingen en programma’s hanteert het museum dezelfde vergoeding. Voor anderstalige rondleidingen geldt een toeslag van € 10 per uur exclusief BTW. Je moet in het bezit zijn van een VAR-WUO of VAR-DGA.

Reageren

in te vullen. Het formulier bestaat uit acht onderdelen. Stuur het formulier vóór maandag 11 juni 2012 per e-mail naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., o.v.v. museumdocent/rondleider en je naam. Je krijgt een ontvangstbevestiging van de sollicitatie per email. Sollicitaties per brief worden niet in behandeling genomen.

Procedure

Het museum streeft naar een breed team van museumdocenten en rondleiders die op freelance basis werken. Het museum nodigt op basis van de sollicitatieformulieren een aantal kandidaten uit voor een kennismakingsdag op vrijdag 22 juni. Tijdens deze dag ontmoet je medewerkers van de afdeling educatie en kun je je vaardigheden laten zien. Na deze dag worden een aantal kandidaten uitgenodigd om onderdeel te worden van het team.

www.stedelijk.nl