Menu


22 november: Gulf Art Meeting
Donderdag 22 november 2012, 16.00 - 18.00 uur, Cobra Museum voor Moderne Kunst, de voertaal is Engels, toegang is gratis. Aanmelden via sica.nl.

Het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering, het Mondriaan Fonds en SICA organiseren een bijeenkomst over de Golf Regio.

Aanleiding voor de bijeenkomst is de lancering van de Gulf Art Guide: een online gids met informatie en achtergronden over de state of the art in de Golf Regio. De Gulf Art Guide is een initiatief van Robert Kluijver en Neil van der Linden.
Gastspreker is Sultan Sooud Al-Qassemi. Sultan Sooud is een bekend politiek commentator van de Arabische lente en fervent verzamelaar van kunst uit de Golf regio. Hij schrijft onder meer voor de Huffington Post en The Guardian en is tevens de oprichter van de Barjeel Art Foundation, de eerste private kunstcollectie in de Verenigde Arabische Emiraten die als doel heeft om kunst uit de regio tentoon te stellen en te delen.
Na de keynote volgt een gesprek onder leiding van Petra Stienen over de kansen voor samenwerking met de regio, meer specifiek over de wisselwerking tussen cultuur en economie. Deelnemers zijn onder meer Mandy Merzaban (manager Barjeel Art Foundation in Sharjah), Gilles Beschoor Plug (Hoofd Directie Midden-Oosten en Noord-Afrika bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en oud ambassadeur Abu Dhabi) en Mirjam Shatanawi (Curator Midden-Oosten en Noord-Afrika bij het Tropenmuseum).

www.sica.nl

http://gulfartguide.com/

Café Mediterranée met Basma el Husseiny
23, 25 en 26 november, Café Mediterrannée met Basma el Husseiny

vrijdag 23 november, 16.00 uur, Middelburg (Burgerzaal in het Oude Stadhuis van Middelburg) toegang gratis, reserveren niet nodig. Meer info.
zondag 25 november, 12.30 - 14.00 uur, Nijmegen (Gouden Zaal VillaLUX) toegang 10 euro (inclusief lunch). Reserveren klik hier.
maandag 26 november, 16.30 uur, Den Haag (Huis van Europa), toegang gratis. Reserveren klik hier.

In de Arabische regio zijn mensenrechten, cultuur en innovatie nauw met elkaar verbonden. Door de repressieve krachten van dictaturen of de dominante invloed van strenge islamitische krachten was het voor kunstenaars, acteurs en dansers altijd lastig ruimte te vinden voor hun talent. Na de Arabische revoluties lijkt er een opening te zijn voor meer culturele expressie. Klopt dat? En wat betekent dat voor de samenwerking met Europese en Nederlandse kunstenaars?

Basma el Husseiny gaat vrijdag 23 november 2012 in gesprek met Petra Stienen in op de rol van kunst en cultuur na de Arabische revoluties en de mogelijkheden voor culturele samenwerking met Nederland en Europa.

Basma el Husseiny is een vooraanstaand cultureel activist uit Cairo. Haar stichting El Mawred, Cultural Resource organiseert smaakmakende culturele festivals in Egypte en is het belangrijkste opleidingscentrum in de Arabische regio voor een nieuwe generatie culturele managers.

Bron: nieuwsbrief per mail van Sica, www.sica.nl